|

‘Dat doet ie anders nooit…’

Het is een bijzonder voorrecht dat alle inwoners van Lunteren eigenaar zijn van het mooie Luntersche Buurtbosch, nadat notaris van den Ham dit stuk natuur in 1912, na zijn overlijden, aan Stichting Het Luntersche Buurtbosch schonk.

Dagelijks kunnen we wandelen, sporten en ontspannen in dit prachtige bos. Zeker in Corona tijd wisten velen de weg naar het bos te vinden.

Echter, de natuur op de Veluwe, ook in Lunteren, heeft te lijden onder haar populariteit. De natuur rond Wolfheze bijvoorbeeld heeft zo te lijden onder haar populariteit bij wandelaars, dat Natuurmonumenten paden gaat afsluiten om meer rust te creëren voor dieren.

We kunnen samen voorkomen dat kostbare en kwetsbare natuur verloren gaat door ons o.a. te houden aan simpele regels, zoals bijvoorbeeld het aanlijnen van honden in gebied waar dat verplicht is. Regelmatig jagen honden het wild op, met als gevolg dat de boswachter nog niet zo lang geleden een zogende reegeit moest afschieten die door honden was aangevallen. Loslopende honden kunnen ook broedende vogels verstoren of andere honden aanvallen met alle gevolgen van dien. De reactie van de eigenaar is veelal: ‘dat doet ie anders nooit…’ Maar de gevolgen van loslopende honden die toch niet onder appèl staan kunnen dus ernstig zijn!

Niets menselijks is ons vreemd; ruiters die niet op de aangelegde ruiterpaden rijden en mountainbikers of wandelaars die zich eveneens buiten de aangewezen paden begeven verstoren de kwetsbare natuur. Automobilisten of quad rijders die op bospaden rijden waar een inrijverbod geldt en ga zo maar door. 

Ook zwerfafval tast de natuur aan, papieren zakdoekjes liggen her en der in het bos verspreid evenals lege blikjes frisdrank, plastic afval, ja zelfs lege kratten met bierflessen of afgedankte huisraad kun je aantreffen in ons bos. 

Het is een triest gegeven dat de maag van veel vogels vol met plastic afval zit, waardoor zij uiteindelijk sterven…

Wij kunnen als inwoners van Lunteren samen het goede voorbeeld geven, door op een verantwoorde manier om te gaan met onze mooie natuur, zodat ook volgende generaties van deze prachtige groene erfenis van notaris van den Ham kunnen genieten.

En t.a.v. het afval ‘doet ie het dan een volgende keer misschien wel’… het wordt mee naar huis genomen en in de container gegooid; da’s dan weer mooi meegenomen!

Bestuur Dorpsraad Lunteren

Lees hier de online krant van deze week.

Deel dit bericht

Vergelijkbare berichten