|

Lindebomen voor romantische nachten en notenbomen tegen vliegen

Wil je jouw erf mooier maken met streekeigen bomen en struiken en meer vogels en vlinders op je terrein? Dat kan! Doe mee met ​‘Nederwoud en Overwoud in het Groen’. Dat was de oproep van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) op 10 juli in de schaapskooi bij de Biologische Boerderij De Groote Veen aan 21 bezoekers.
Doel van dit project is om het landschap te versterken en het terugbrengen van streekeigen beplanting. Daarvoor is het nodig eerst terug te gaan naar hoe dat landschap is ontstaan.
Wil je jouw erf ook vergroenen en woon je in Overwoud of Nederwoud? Neem dan voor 28 juli contact op met SLG door dit formulier in te vullen.

Landschaptypes
In Nederwoud en Overwoud kun je twee landschapstypes herkennen, zo vertelde Bart Meijer van SLG, het kampenlandschap en het broekontginningslandschap. Het kampenlandschap is een gesloten landschap met onregelmatige verkaveling, akkerland op hogere gronden en grasland op lagere gronden en veel houtwallen en houtsingels. In de Buzerd kun je dit landschap nog goed herkennen. Het broekontginningslandschap is een besloten tot half open landschap met nattere gronden en veel sloten, kleinschalige percelen en meer lijnbeplanting (heggen en hagen) en knotwilgen. Op de website www.topotijdreis.nl kun je dit terugvinden.

Het erf als stapsteen in het landschap
Op het boerenerf is het onderscheid tussen voor en achter duidelijk te zien aan de beplanting. Voor vind je de siertuin, moestuin en boomgaard, vaak gescheiden door heggen. Achter heb je vaak een solitaire boom, een kastanje, linde of noot, en het begin van houtwallen of singels die vanaf het erf verder de landerijen ingroeien. Tip: zoek voor nieuwe aanplant naar streekeigen beplanting en gebruik alleen inheemse soorten! De SLG kan je helpen bij het maken van een beplantings- en beheerplan.

Beheer
Dat groen moet natuurlijk ook worden beheerd. Marnix Bout van Gemeente Ede gaf drie vuistregels voor het werk:

  1. Voer het werk gefaseerd uit, doe niet alles in 1 keer. Bijvoorbeeld maai gefaseerd zodat vogels en dieren schuilmogelijkheden in het gras houden.
  2. Varieer in beheer. Bijvoorbeeld knot niet alle wilgen in 1 keer, maar elk jaar 1/3 van de rij.
  3. Werk niet te netjes. Kleine onregelmatigheden dragen bij aan biodiversiteit. Laat bijvoorbeeld in hoekjes hoopjes bladeren liggen.

Bij een kleine rondgang over de boerderij liet Marnix voorbeelden zien van een notenboom (en nee, die helpt niet tegen muggen), gemengde heggen, een eikengaarde, eikenbomen op 3 tot 5 meter van elkaar geplant, en een haag met knotwilgen die om en om waren geknot. Wat die lindeboom met romantische nachten heeft te maken? Die vraag bleef onbeantwoord. (klikken)

Vergelijkbare berichten